Site icon Bytabil.net

Alla bilar ser likadana ut, våga lite!

red car on isolated background

Biltillverkare, sluta gör bilarna så lika!

Jag tycker att bilarna idag blir allt mer lika varandra, både på insidan och utsidan. Varför inte våga sticka ut lite mer och ge bilarna ett tema och identitet?

Trots all modern teknik och LED belysningar och mycket mer så är bilarna i dag förhållandevis tråkiga. Visst är det så att det praktiska nyttjandet kommer i första hand vilket gör att den fysiska designen blir begränsad, det håller jag med om. Dessutom så kostar det miljarder att utveckla bilarna så man vågar inte ge dem en design som inte tilltalar tillräckligt många. Å andra sidan så om man inte sicker ut så kan man också missa kunder. Det är en avvägning mellan risk och möjligheter.

Det interiöra designen kan man dock göra långt mycket mer utav, utan att några större risker. Små detaljer som bildar ett tema utan att krångla till det för mycket, det handlar främst om att skapa en känsla.

Kanske ett agenttema påminner om James Bond, en knapp som ger antydan till att avfyra passagerarens katapultstol, som givetvis har en annan funktion i verkligheten. Tillbaka till framtiden tema där grafiken i mittskärmen påminner om den klassiska tidsinställningen för årtal, fast istället visar radiofrekvens och kanal. Givetvis kan man ställa in annan visning om så hellre önskas. Varför inte ett Nasa-tema med vita inslag och röd text med Nasa-typsnitt. Lite designpaneler och hantag som matchar, allt utan att det blir för mycket. 80-tals Miami Vice och Magnum tema. Medelhav, djungel, öken, ja, det finns många möglija stilar istället för svart, aluminium och trä som i bästa fall är äkta. Måste taket på insidan alltid var ljusbeige eller svart?

Jag tänker inte på fåniga detaljer som kan upplevas som barnsliga utan mest diskret designade delar som passar bilen och dess funktioner, kanske går det att välja mellan några olika teman vid bilköpet. Trist för alla stela och soligt för alla som gillar medelhavet. Bilarna kommer med allt större mediaskärmar och LED belysning är idag billigare än någonsin. Kanske lite diskret diskobelysning på dörrar och golvet ala 70 talets saturday night fever?

Idag tävlar de flesta om att bara upplevas exklusiva och ha så bra designval som möjligt för att ge en lyxig känsla. Endast några få vågar lite mer idag som DS med deras flyg-cockpit känsla och Retrobilarna Fiat-500 samt Mini. Fiat 500 och Mini säljer huvudsagligen på detta.

Så biltillverkare tänk om lite framöver. Alla knappar, lister och belysningar samt grafiken i dataskärmarna behöver inte vara så lika. Våga skapa lite känsla, kostnaden behöver inte bli högre för det.

Exit mobile version