Site icon Bytabil.net

Acer Aspire S3

Bytabil.net redaktionen har fått ett nytt datortillskott.
Ni som läst ”Om” sidan vet att jag som skriver heter ”Joakim” och har en familj med 3 barn. Detta gör att datatrycket i dagens internettider är intensivt i familjen. Konfigurationen har sett ut så här: Äldsta dotter 14 år har en egen dator som är på under 90% av hemmavistelsen utom nattetid. Dotter 2 och 3 har haft gemensam stationär dator. Frun har haft en Acer netbook D250.

Aktuell datastatus i familjen:
Dotter 1, 14 år: Dator Compaq 615 funkar men fläkten låter som ett jetflyg. Glappande USB portar, har reparerats på garanti efter 10 månader pga totalhaveri. Allt utom skärm byttes. Nu är den 3 år och prestanda samt funktioner är på kraftig nedgång. Datorn har också haft en hårddiskkrasch efter garantin gått ut. Trots två systembackuper så gick det inte att återställa, Windows backup är värdelös. Hittade en orginal Windows 7 kopia på nätet, vi hade ju licens. Versionen blev dock engelsk istället för svensk. Compaq skickade inte med egen programvara för fabriksåterställning. Vi har efter första haveriet haft fläktplatta under datorn då den används så mycket. Två av dessa har gett upp, den första pga av överhettning(!) plasten började ge vika och fläkten slog i höljet. Den 3:e funkar fortfarande. Lärdom, köp inte billigaste laptopen åt en tonåring.

Dotter 2: 10 år, samt dotter 3: 4 år. Har delat på en stationär Acer quadcore 8200. Den gick sönder, upplivningsförsök gjordes utan framgång. Status Akut. Efter 3 månader utan denna dator kunde en minskad elräkning på ca: 100:- i månaden antas.

Frun: Efter att använt min Asus U31J i3 så lämnade hon Netboken med 10″ skärm och Atom N270 processor i hyllan för gott.

Min dator: Asus U31J med 1GB Radeon grafik. Lånas ut till: Frun, Dotter 2 och dotter 3.

Så 4 personer på min dator blev till slut ohållbart. En ny inköptes därmed. Det blev en Acer Aspire S3 med i3 2377M. Vi turas fortfarande om att ha datorerna, med frustrationerna har sjunkit något inom familjen.

Summering Acer Aspire s3:
Processor: i3 2377M 1,5GHz. Medelklass processor, drygt 2000 poäng i CPU benchmark. Jag upplever denna som helt OK och inte slö för mitt användandeområde.

Grafik: Intel HD3000 ska klara enklare spel men inte senaste 3d med högupplösning. Då denna inte ska användas till avancerade spel så passar denna bra allltså.

Ljud: Ja, fast datorn är så tunn så låter den. Inget basdunk men den låter.

Hårddisk: denna har 500GB för allmänt och 20GB SSD disk för systemet. Datorn startar snabbt med SSD:n men annars så märker jag inte så mycket mer. Men det kanske är för att jag inte ägnar så mycket intresse åt att fokusera på programbyten m.m.

Tangentbordet: Njae, det är lite ”pickligt” piltangenterna är i miniformat. Nej detta tangentbord är inte jätteskönt att skriva mycket på. Det får ett OK men inte mer. Jag gillar Acer U31J mer avseende tangenterna. Både är nämligen lika stora men Acer S3 är ”Mac air” tunn vilket inte Acer U31J är.

Skärmen: 13,3 tum. Upplösning 1366×768. Standard på de flesta laptops idag. Själv skulle jag vilja ha mer upplösning, speciellt på höjden. Sony har bl.a. detta på vissa, en de kostar ganska mycket. 13,3 tums skärm i upplösning 1366×768 funkar alldeles utmärkt.

Systembackup: Acer skickar med programvara. Både för fabriksåterställning och Systembackup inklusive installerade program. Fabriksbackupen tog ca 1,5h att göra. Storlek 14GB och görs till USB media. Lämpligen ett 16GB USB minne. Detta får startrutiner som gör att datorn ska kunna startas direkt från USB minnet för att sen återställas.

Annan bra programvara som medföljer: Office 2010 starter. Word och Excel med litet Microsoft reklam fönster i nedre högra hörnet. Funkar kanonbra. Dock så lägger man det lite mer dolt i en undermapp i programmenyn så man första ska hitta fullversionen av Microsoft office som är fullinstallerad, men kräver att man köper en produktnyckel kod för användning.

Portabelfaktor: Grymt lätt och smidig. Funkar jättebra i soffan. Saknar belysta tangenter dock, när ska PC tillverkarna fatta att man inte alltid sitter under en lampa?. Batterikapaciteten är inte jättehög pga av datorns lilla storlek. Man utlovar 6h användande vilket i praktiken brukar innebära knappt hälften.

Mackänsla: Denna är ju en PC kopia på Macbook Air. Så hur är Mackänslan då? Den är = Noll. Visst funkar det att scrolla upp och ner med två fingrar på styrplattan likt Mac:en men känslan och perfektionen i styrningen/scrollningen är inte i närheten av en Macintosch.

Allmänt: Efter att ha kört lite Explorer 64 bitars version så har den hängt sig några gånger, precis som en normal PC alltså. Windows 64 bitar funkade inte bra på Asus U31J heller. 32 bitars versionen funkade bättre av någon anledning. Jag kommer dock installera Firefox snarast då denna funkat bäst ihop med WordPress enligt mina erfarenheter där både Explorer och Chrome har gått bet ibland.

Inköpt: På Elgiganten i Barkarby för 5495kr.

Exit mobile version